μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

Με εκκρεμότητες το άνοιγμα της εστίασης


Με εκκρεμότητες -η σημαντικότερη εξ αυτών σύμφωνα με επιχειρηματίες της εστίασης είναι η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ-, ανεβάζει ρολά ο κλάδος της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για κάποιους επιχειρηματίες, και δεν είναι λίγοι αυτοί, η επαναλειτουργία του κλάδου μετά από 6 μήνες που παρέμεινε κλειστός ή μερικώς κλειστός λόγω του lockdown, δεν είναι πανάκεια στα προβλήματα και κυρίως τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί τους προηγούμενους μήνες.

Θεωρούν, κυρίως οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ότι το άνοιγμα την 3η Μαΐου είναι "πρόωρο” εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να πάει λίγο πιο πίσω, γύρω στις 10 Μαΐου, προκειμένου να προετοιμαστούν.

Όπως λένε στο Capital.gr θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην τροφοδοσία των καταστημάτων τους και αυτό γιατί η 3η Μαΐου συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο όπου όλα είναι κλειστά λόγω των αργιών. 

Όμως αυτό που προβληματίζει τους επιχειρηματίες, είτε αυτοί ανήκουν στους μικρούς και στους μεσαίους είτε ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των αλυσίδων, είναι πως και με ποιους όρους ακριβώς θα γίνει αυτή η επανεκκίνηση.

Επίσης τι θα γίνει με τα ενοίκια αλλά και με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο και φυσικά με τα συσσωρευμένα χρέη. 

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί,με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. 

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα πάντως, όπως λένε στο Capital.gr τόσο οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ όσο και της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, είναι η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ για τη στήριξη του κλάδου.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr ανέφεραν ότι έχει κατατεθεί το αίτημα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται η έγκριση.

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης θα ανοίξει την εβδομάδα μετά το Πάσχα και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 34.000 καταστήματα εστίασης, σε αυτά περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchise, θα λάβουν μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ. 

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου που πραγματοποιήσαν το 2019 και με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, υπό την προϋπόθεση ότι το 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019. 

Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας. Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση, ενώ επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Επίσης προβλέπεται πως επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: