μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

Η Μονή του Πανορμίτη και το έθιμο με τα τάματα μέσα στα μπουκάλια

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στη Σύμη είναι ξακουστός σε όλο τον κόσμο – Δείτε τις φωτογραφίες


Είναι από τις πιο γνωστές Μονές σε όλη την Ελλάδα, με τα θαύματά του να έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και να έχουν ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου. Όπως ακριβώς και τα μπουκάλια που περιέχουν μέσα τάματα και προσευχές πιστών, που ρίχνουν στη θάλασσα με προορισμό τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Πανορμίτη στη Σύμη.

Το έθιμο να κλείνεις μέσα σε ένα μπουκάλι ένα τάμα και να το ρίχνεις στη θάλασσα με προορισμό τη Μονή, είναι ιδιαίτερα γνωστό και ξεκινά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιστοί - απ’ όλο τον κόσμο - έστελναν κι εξακολουθούν να στέλνουν με τον τρόπο αυτό μέσα σε γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, γράφοντας πάντα στο εσωτερικό του μπουκαλιού τη διεύθυνση, το όνομα, την παράκλησή τους προς τον Άγιο.

Στη συνέχεια πηγαίνουν στη θάλασσα και προσεύχονται να στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη να το οδηγήσει ο ίδιος στο Μοναστήρι του στη Σύμη. Και λένε πως το μπουκάλι με τη βοήθεια του Αρχάγγελου με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα φτάσει στον τελικό του προορισμό, τη Μονή. Άλλωστε, όποιος επισκεφτεί τον Πανορμίτη, θα δει τα αφιερώματα που ταξίδεψαν προς την Ιερά Μονή από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου και παραστάτης των ναυτικών και των σφουγγαράδων. Η Μονή βρίσκεται στον κόλπο του Πανόρμου και είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα μέσα σε άφθονο πράσινο.

Χρονολογείται, τουλάχιστον, από τον 15ο αιώνα ενώ την προσοχή σίγουρα τραβά, το επιβλητικό και όμορφο καμπαναριό, ρυθμού μπαρόκ-ροκοκό του 1905-1911, που μιμείται το ανάλογο της Μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα.

Η θαυματουργή εικόνα του φιλοτεχνήθηκε το 1724, ενώ η  Μονή γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: