μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

Εντυπωσιακές καστροπολιτείες που κατοικούνται μέχρι σήμερα

Τρία ατμοσφαιρικά σημεία στη χώρα για ένα ταξίδι στο χρόνο
Μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα και ξυπνούν μνήμες αιώνων αποτελούν ιδανική αφορμή για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο.

Μεσαιωνικοί λαβύρινθοι με δαιδαλώδη, πέτρινα, στενά σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά κτίρια και ατμοσφαιρικές καμάρες αποτελούν το σκηνικό όπου ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας θρύλοι, μύθοι και παραμύθια με ιππότες.

Μονεμβασιά, Λακωνία

Από τις πιο καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της Μονεμβασιάς ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της Κάτω Πόλης.

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις περάσετε την πύλη του κάστρου και αντικρύσετε το κεντρικό σοκάκι της Μονεμβασιάς ή κατά τους Βυζαντινούς την «Μέση Οδό».
Γεμάτη με μοντέρνες καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και boutique ξενοδοχεία –όλα προσαρμοσμένα στο ύφος και την φιλοσοφία της καστροπολιτείας με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική της– θα γίνει το σημείο αναφοράς σας κατά την διάρκεια της διαμονής σας εδώ.

Μην παραλείψετε, επίσης, να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της. Σημείο αναφοράς της Πάνω Πόλης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας «κρεμασμένης» σε μια απότομη πλαγιά ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

Μεστά, Χίος

Ένα από τα ομορφότερα χωριά στη Νότια Χίο, πραγματικό στολίδι για το νησί της μαστίχας, τα Μεστά μοιάζουν με έναν αληθινό, μεσαιωνικό λαβύρινθο, στον οποίο μόλις μπείτε δεν θα θέλετε να βγείτε. Θα εύχεστε, μάλιστα, να μείνετε «εγκλωβισμένοι» σε αυτόν για πάντα.

Από τα πιο διάσημα μαστιχοχώρια του νησιού, λοιπόν, βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη της Χίου, ενώ είναι ανακηρυγμένο ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο.

Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου –τα σπίτια, χτισμένα από πέτρα, είναι ενωμένα με τα απέναντί τους με αψίδες, δημιουργώντας μια οχυρωματική διάταξη, η οποία είχε προβλεφθεί για την αντιμετώπιση επιδρομών– που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, δαιδαλώδη, πέτρινα, στενά σοκάκια και επιβλητικές καμάρες, πρόκειται για μία από τις πιο καλοδιατηρημένες καστροπολιτείες της χώρας.
Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη –το παλαιότερο μνημείο των Μεστών– που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο και διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833 καθώς και ο ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ολόκληρου του νησιού.

Ο μοναδικός «ανοιχτός» χώρος της καστροπολιτείας η πλατεία του χωριού, όπου θα βρείτε καφέ και μεζεδοπωλεία για άκρως χαλαρές και απολαυστικές στιγμές σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία και μαγεία.

Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Η πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου –ένα κράμα ποικίλων αρχιτεκτονικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους– ανακηρύχτηκε από την UNESCO το 1998 ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια εντός των τειχών της θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας θρύλοι, μύθοι και παραμύθια με ιππότες. Αδιαμφισβήτητα, οι πιο εμφανείς επιρροές στην αρχιτεκτονική της είναι εκείνες του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αλλά και των Οθωμανών.
Σήμερα, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του τουρισμού, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας στο Σμαραγδένιο Νησί.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα εδώ είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου –το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί– ο δρόμος των Ιπποτών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Πύργος του Ρολογιού, η Καστελλανία και η οδός Σωκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: