μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» -Μ. Πέμπτη, η πιο θλιβερή ημέρα της Ορθοδοξίας


Η Μεγάλη Πέμπτη χαρακτηρίζεται ως η πιο θλιβερή ημέρα για τους πιστούς της Ορθοδοξίας, όπου διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια και ψέλνεται το τροπάριο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».


Η εκκλησία γιορτάζει την Μεγάλη Πέμπτη τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του, καθώς και την σταύρωση του Θεανθρώπου που προηγείται του θαύματος της Ανάστασης και της γιορτής του Πάσχα.

Οι στίχοι και η μετάφραση του Τροπάριου «Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου»
«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας. Στέφανον ἐξ ἀκανθῶν περιτίθεται ὁ τῶν ἀγγέλων βασιλεύς. Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανον ἐν νεφέλαις. 'Ράπισμα κατεδέξατο ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάμ. Ἥλοις προσηλώθη ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχη ἐκεντήθη ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦμέν σου τὰ πάθη, Χριστέ. Δεῖξον ἡμῖν καὶ τὴν ἒνδοξόν σου ἀνάστασιν».

Σήμερα κρεμάται πάνω στο ξύλο Εκείνος που κρέμασε τη γη πάνω στα ύδατα. Στεφάνι από αγκάθια φοράει στην κεφαλή. Εκείνος που είναι ο βασιλιάς των Αγγέλων. Ντύνεται με ψεύτικη πορφυρα, αυτός που περιβάλλει τον ουρανό με σύννεφα. Δέχτηκε ράπισμα, Εκείνος που στον Ιορδάνη ποταμό ελευθέρωσε τον Αδάμ από τον δεσμό της αμαρτίας. Με καρφιά καρφώθηκε ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Με λόγχη κεντήθηκε ο Υιός της Παρθένου. Προσκυνούμε τα πάθη σου Χριστέ. Δείξε μας και την ένδοξή σου Ανάσταση.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/m-pempti-pselnetai-simeron-krematai-epi-xyloy

Δεν υπάρχουν σχόλια: