μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

Με λιτάνευση ξεκίνησαν οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης εικόνες και λείψανα του Αγίου Δημητρίου


Με τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου και των λειψάνων του, της εικόνας της Παναγίας «του Όρους των Ελαιών» και τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, ξεκίνησαν οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο του «Όχι». Προηγήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της παραμονής της γιορτής του Αγίου, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Τις εικόνες και τα λείψανα μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα, ενώ η πομπή, συνοδεία των εκπροσώπων του κλήρου, της μπάντας της Αστυνομίας και αγημάτων του στρατού ξηράς και του ναυτικού, ακολούθησε τη διαδρομή από την οδό Αγίου Δημητρίου, τις οδούς Βενιζέλου, Ολύμπου και Πελοποννήσου και κατέληξε και πάλι στον ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα, κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρθηκε στην ευλάβεια και την αφοσίωση των πιστών στον Άγιο Δημήτριο αλλά και την αυθόρμητη συμμετοχή τους στην μεγάλη γιορτή με το Άγιο Μύρο, η οποία γίνεται μία εβδομάδα μετά τη γιορτή του Αγίου. Όπως είπε, στην τελετή του Αγίου Μύρου, ανοίγει τη λάρνακα και ευλογεί τα άγια και τα λείψανα σε ένα «μεγαλείο πνευματικό», που -όπως είπε- «τιμά το λαό, την παράδοσή μας, την πίστη μας, την απόλυτη παράδοση της ψυχής μας στα χέρια του Αγίου».

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν σήμερα ομιλίες στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ το απόγευμα θα γίνει πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: