μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

Βρήκαμε το θαμμένο γεφύρι της Κιβωτού Γρεβενών!

Μήπως ήρθε η ώρα να "αναστηθεί" αυτό το πέτρινο στολίδι που κάποτε κοσμούσε το κέντρο της Κιβωτού Γρεβενών; 

Η έρευνα ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν, το έναυσμα δόθηκε από την εκπληκτική εργασία του κ. Γιάννη Κ. Τριβένη "Κιβωτός (Κρύφτσι) Γρεβενών 1398-1924", (Εκδ. Κοκκινιά 2013). Είχαμε τότε συγκεντρώσει και παρουσιάσει  με τη βοήθεια και των διαχειριστών της σελίδας Κιβωτός Γρεβενώνιστορικά στοιχεία και παλιές φωτογραφίες του γεφυριού πριν αυτό θαφτεί:

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ!
Το άγνωστο πέτρινο Γεφύρι της Κιβωτού Γρεβενών.
Βρισκόταν στο κέντρο του χωριού, πετρόκτιστο και μονότοξο και δίπλα του είχε μια πέτρινη βρύση. Κτίστηκε το 1872 σύμφωνα με πέτρα του γεφυριού που είχε χαραγμένη την ημερομηνία. Επάνω στο γεφύρι, ενώπιον του χότζα και του πρώτου προέδρου των προσφύγων, ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία ως δασκάλα της μικτής τότε ακόμη κοινότητας η Ελένη Ιορδανίδου.
Το 1979-80 επιχωματώθηκε όλη η γύρω περιοχή και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου το γεφύρι και η βρύση. Πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα το γεφύρι υπάρχει άθικτο κάτω από το χώμα!
Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του κ. Γιάννη Κ. Τριβένη "Κιβωτός (Κρύφτσι) Γρεβενών 1398-1924", (Εκδ. Κοκκινιά 2013) τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τη συνολική του βοήθεια να καταγραφεί αυτό το άγνωστο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Νομού Γρεβενών.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα παιδιά της σελίδας Κιβωτός Γρεβενών για τις πολύτιμες πληροφορίες, τις φωτογραφίες και το χρόνο που μού διέθεσαν.


Η έρευνα αυτή σήμερα απέδωσε καρπούς και σε πείσμα των καιρών μας που τα πέτρινα γεφύρια χάνονται το ένα μετά το άλλο από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και αμέλειες, είναι πολύ χαρμόσυνη είδηση η ανακάλυψη ενός ολόκληρου και ακέραιου τοξωτού γεφυριού θαμμένου κάτω από το χώμα!

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Κιβωτού Γρεβενών. Κτισμένο το1872 σύμφωνα με χάραγμα σε μια από τις πέτρες του, το γεφύρι της Κιβωτού εντυπωσιάζει με την ομορφιά και τις διαστάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν όλες οι διαστάσεις μιας και βρίσκεται θαμμένο ολόκληρο κάτω από το χώμα, αλλά ξέρουμε πως το πλάτος του καταστρώματος είναι 6 μέτρα (που το καθιστά άμεσα ως ένα από τα πιο πλατιά πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας και όχι μόνο!). Τοάνοιγμα της καμάρας είναι 5,20 μέτρα και το ύψος της 4 μέτρα.

Το γεφύρι θάφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του χωριού. 

Με τον σημερινό πρόεδρο κ. Πολυχρόνη Τσουφλίδη, έναν εξαιρετικό άνθρωπο αλλά και πολύ δραστήριο πρόεδρο, μπήκαμε σε τσιμεντένιο κανάλι ομβρίων υδάτων 200 μέτρων, με την ελπίδα ότι θα βρούμε κάποιο ίχνος του γεφυριού...

Αυτό που αντικρύσαμε ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας! Βρεθήκαμε κάτω από την εντυπωσιακή καμάρα του γεφυριού, αρκετά μέτρα κάτω από το χώμα! Καλοκτισμένο, με μεγάλες ορθογώνιες πέτρες.Πραγματικό αριστούργημα της λαϊκής τέχνης!

Λίγο πιο πέρα από το γεφύρι υπήρχε παλαιότερα και μια πανέμορφη πέτρινη βρύση, κτισμένη την ίδια εποχή. Δεν βρήκαμε ίχνος της, παρά μόνο είδαμε από ποιο σημείο τρέχει ακόμη το νερό της μέσα στο τσιμεντένιο κανάλι. Γνωρίζουμε όμως ότι θάφτηκε κι αυτή ακέραια, μαζί με το γεφύρι.

Ο κ. Τσουφλίδης θεωρεί δεδομένο πως ολόκληρο το χωριό επιθυμεί την άμεση ανάδειξη του γεφυριού και την ανάπλαση της γύρω περιοχής. Είναι σίγουρο πως σε συνδυασμό με το Παλαιοντολογικό μουσείο της γειτονικής Μηλιάς Γρεβενών (που φιλοξενεί τους μεγαλύτερους απολιθωμένους χαυλιόδοντες στον κόσμο) αλλά και με τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται λίγο μετά την Κιβωτό, θα αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες και θα βοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ευχόμαστε να γίνουν σύντομα όλες οι ενέργειες ώστε να βγει στην επιφάνεια και να αναδειχθεί αυτό το πέτρινο στολίδι για να το απολαμβάνουν τόσο οι κάτοικοι της Κιβωτού όσο και οι επισκέπτες!


Φωτογραφίες  

Άρθρο του Θωμά Μπιζιούρα
Προγραμματιστής Web & MS Excel, ερασιτέχνης φωτογράφος
Επικοινωνία: pamegrevena@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: