μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

Βίρα τις άγκυρες – Ξαναζωντανεύει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες δοκιμάζουν φέτος τις δυνάμεις τους με δρομολόγια για Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ζωντανεύει ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια και βλέπει, έστω και με «τσουχτερές» τιμές (οι γραμμές δεν είναι επιδοτούμενες), τη σύνδεση με τα κύρια τουριστικά νησιά του Αιγαίου.

Super Speed
Στις 15 Ιουνίου ξεκίνησε το πρώτο δρομολόγιο του πλοίου Super Speed της εταιρείας Golden Star Ferries από τη Θεσσαλονίκη προς τα νησιά των Σποράδων.
Το πλοίο εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σκιάθο-Σκόπελο-Αλόννησο-Σκόπελο-Σκιάθο-Θεσσαλονίκη. Ξεκινά στις 10 το πρωί και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στις 7.20 το απόγευμα.
Όπως τονίζει ο Γιώργος Στέφανου, ιδιοκτήτης της Golden Star Ferries, πρόκειται για ένα σύγχρονο πλοίο, που η εταιρεία αγόρασε πριν οκτώ μήνες και το προσάρμοσε για να καλύπτει τις ανάγκες της συγκεκριμένης γραμμής. Το πλοίο είναι κατηγορίας «τριμαράν» και μπορεί να ταξιδεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς ο επιβάτης να καταλαβαίνει το παραμικρό. Το πλοίο μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 45 κόμβους ανά ώρα, όμως θα ταξιδεύει με 32-33 για λόγους κόστους, συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά σε 3 ώρες.
Είναι χωρητικότητας 440 ατόμων, ενώ το κόστος της απλής μετάβασης ανέρχεται στα 60 ευρώ και 108 με επιστροφή. Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η εταιρεία πήρε ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο δρομολογώντας το πλοίο σε μια γραμμή χωρίς να υπάρχει εμπειρία ως προς τα έξοδα. Τόνισε ότι πρόθεση της εταιρείας είναι εφόσον η γραμμή στηριχθεί, να μείνει όλο τον χρόνο.

«SEAJETS»
Δύο νέα δρομολόγια έρχεται να προσθέσει η «Seajets» στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη.
Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 17.00, το πλήρως ανανεωμένο επιβατηγό οχηματαγωγό Aqua Blue, χωρητικότητας 1000 ατόμων και 300 οχημάτων, βάζει πλώρη από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σκιάθο και τις Κυκλάδες (Άνδρο-Σύρο-Τήνο-Μύκονο-Πάρο-Νάξο-Σαντορίνη), με τελικό προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης.
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο, στις 21.30, θα αναχωρεί από το Ηράκλειο Κρήτης για Κυκλάδες και Σκιάθο, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Στις κρατήσεις εισιτήριων, από όλα τα λιμάνια αναχώρησης προς όλους τους προορισμούς, η εταιρεία προσφέρει και έκπτωση 30% όταν εκδίδεται μετ' επιστροφής το εισιτήριο (round trip).
Επίσης από τη Δευτέρα 9 Ιουλίου η εταιρεία προσθέτει δρομολόγιο που θα εκτελεί επίσης το Aqua Blue και θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες και συγκεκριμένα με τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο και θα εκτελείται κάθε Δευτέρα στις 08.00 με επιστροφή από Αλόννησο στις 15.45, από Σκόπελο στις 16.45 και από Σκιάθο στις 17.30.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Νίκος Καβαλιέρος, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε, αναφερόμενος στην πορεία της SeaJet, είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για την «ταχύτερα αναπτυσσόμενη ακτοπλοϊκή επιχείρηση, που πριν δέκα χρόνια είχε δύο πλοία και σήμερα διαθέτει 17 ταχύπλοα επιβατηγά πλοία στο Αιγαίο».
Μάλιστα επισήμανε πως από του χρόνου θα δραστηριοποιηθεί ακόμη ένα πλοίο για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Κρήτη, ενώ αποκάλυψε πως η εταιρεία θα παραλάβει τον Σεπτέμβριο το ταχύτερο πλοίο του κόσμου από τη Δανία, με μέγιστη ταχύτητα τα 48 μίλια. Ο κ. Καβαλιέρος πρόσθεσε επίσης πως «επενδύουμε στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που άλλες εταιρείες πουλάνε και φεύγουν».

Στήριξη από τον δήμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, και με τον φόβο η Θεσσαλονίκη να απομονωθεί ξανά ακτοπλοϊκά, πραγματοποιήθηκαν μετά από «αγώνα» που έδωσε τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης όσο και ο Γιάννης Μπουτάρης, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους τους παράγοντες του τουρισμού.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι απαραίτητες, τόσο για την ανάπτυξη του τουρισμού όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επικοινωνηθούν και να ενισχυθούν από την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: