μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη – Ίδια τιμή για όλους στο φυσικό αέριο (Video)


Της Μαρίας Κουζούφη
Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την επίλυση του ζητήματος τροφοδότησης απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, του αναπληρωτή υπουργού κ. Σ. Φάμελλου, της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, της ΡΑΕ και δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και της Θεσσαλίας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης επιλύθηκαν δύο θέματα, το πρώτο αφορούσε το θεσμικό πλαίσιο και το άλλο τον τρόπο τιμολόγησης. «Ανοίγει ο δρόμος, πλέον, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί με ξεκαθαρισμένο το τοπίο και τον τρόπο τιμολόγησης», δήλωσε σχετικά ο κ. Σταθάκης. Σε ότι αφορά την τιμολόγηση αποφασίστηκε να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο των περιοχών που είναι διασυνδεδεμένες με το δίκτυο όσο και αυτών που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο φυσικό αέριο.
Ειδικότερα, όπως είπε μετά τη σύσκεψη ο κ. Σταθάκης το πρώτο ζήτημα που συζητήθηκε στη σύσκεψη ήταν η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου πόλεις και περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες με τα δίκτυα φυσικού αερίου να μπορούν να αναπτύξουν τα δίκτυά τους με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή με LNG. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη αυτό το θέμα λύνεται οριστικά καθώς βγαίνουν διαδοχικά όλες οι ρυθμιστικές αποφάσεις. Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε είχε να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται αυτά τα έργα από τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση επέλεξε να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο αυτών που είναι διασυνδεδεμένων με το δίκτυο όσο και αυτών που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές έχουν ίση αντιμετώπιση και επιτρέπεται ταυτόχρονα τα έργα του CNG και των περιοχών που θα λειτουργήσουν με αυτά να είναι απολύτως βιώσιμα.


Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος είπε ότι πρακτικά δεν ήταν σωστό οι πολίτες και οι επαγγελματίες που δεν ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, να έχουν ακριβά καύσιμα και να μην έχουν πρόσβαση στην ίδια τιμή στο φυσικό αέριο. «Αυτό λύνεται, εξασφαλίστηκε και το θεσμικό πλαίσιο υπάρχουν και τα τεχνικά και τα οικονομικά εργαλεία και έτσι ξεκινά ένα ευρύτατο πρόγραμμα έργων με αξιοποίηση και ιδιωτικών  κονδυλίων για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες της Β. Ελλάδας σε ένα οικονομικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο», τόνισε.
Ο αντιπεριφερειαρχής Κώστας Γιουτίκας δήλωσε «Ως ΠΚΜ έχουμε βγάλει ήδη από το 2016 πρόσκληση στο ΕΣΠΑ με 36,5 εκατ. ευρώ ώστε αυτό το ποσό να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε έξι πολύ μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά να πάρουν και φυσικό αέριο οι περιαστικές περιοχές στο νομό Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη στιγμή περιμένουμε ακόμη τα τεχνικά δελτία από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΔΕΔΑ.
Δεσμεύτηκε σήμερα η ΡΑΕ πως θα τελειώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο επιτέλους μέσα στο Μάιο, έτσι ώστε να τρέξουν τα έργα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και να πάρουν αέριο όλοι οι μικροί δήμοι οι περιαστικοί της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια να τρέξουν και τα έργα της ΔΕΔΑ στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας μας, όπως είναι οι Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά και η Βέροια.
Φυσικά ανοίξαμε και τη συζήτηση ότι δεν υπάρχει ακόμη αυτή τη στιγμή ανοιχτό στο σύστημα ο νομός Χαλκιδικής. Η ΡΑΕ δεσμεύτηκε πως το επόμενο διάστημα θα ανοίξει αυτή την πρόσκληση και να δούμε αν υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για τη Χαλκιδική».

Μέσα στον επόμενο μήνα θα λυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για να προχωρήσουν τα έργα και να συνδεθούν Κουφάλια, Λαγκαδάς, Χαλάστρα στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή της Θεσσαλίας η Καλαμπάκα, η Ελασσόνα και άλλες απομακρυσμένες περιοχές και να μπορέσουμε να δώσουμε φυσικό αέριο σε περισσότερους καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Θεσσαλίας, είπε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας. Ο ίδιος ανέφερε εξάλλου ότι η εταιρία ξεκίνησε μελέτη για το νομό Χαλκιδικής η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στον Ιούνιο, για να επεκταθεί το δίκτυο και σε εκείνη την περιοχή.


Οι δήμαρχοι Θέρμης, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος και Λαγκαδά
«Επιβεβαιώθηκε για το δήμο Θέρμης ο σχεδιασμός του 2018. Μετά δηλαδή τη σύνδεση Τριλόφου και Πλαγιαρίου που έγινε πέρυσι, φέτος συνδέεται το Νέο Ρύσιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι έγινε δεκτή η πρόταση του δήμου για αλλαγή του σχεδιασμού που αφορά τη σύνδεση των Βασιλικών. Όπως είπε ενώ ήταν προγραμματισμένη η σύνδεση με συμπιεσμένο φυσικό αέριο να γίνει το 2019, τελικά θα γίνει με δίκτυο από το Ρύσιο, κάτι που σημαίνει ότι θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο και τρία ακόμη χωριά που βρίσκονται κατά μήκος του δικτύου Ρύσιο – Βασιλικά, δηλαδή Ταγαράδες, Αγία Παρασκευή και Σουρωτή. Η σύνδεση θα γίνει το 2019. Την ελπίδα οι δύο πρώην δημοτικές κοινότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας να ενταχθούν άμεσα στο δίκτυο φυσικού αερίου, εξέφρασε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης. «Ενδεχομένως να είμαστε στην αμέσως επόμενη ένταξη, δηλαδή μιλάμε για 2018-2019. Έστω και η απόσπαση αυτής της πληροφορίας είναι ένα θετικό βήμα», είπε ο δήμαρχος.
Ο δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς, ανέφερε ότι ήταν μια σύσκεψη από μια συζήτηση που ξεκίνησε για το νόμο Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ του 2016 και «ήδη έχουν αργήσει». Αυτό στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι ότι η τιμή του αερίου θα είναι ίδια στο νομό Θεσσαλονίκης. Δεύτερον έχει ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο, οπότε μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα. Πιστεύουμε ότι το 2018 ο νομός Θεσσαλονίκης θα πάρει φυσικό αέριο. Σε ότι αφορά τον δήμο Χαλκηδόνος, ο δήμαρχος είπε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει για τα Κουφάλια τα πρώτα δίκτυα, στη Μεσήμβρια έχουν γίνει οι συνδέσεις και θα προχωρήσουν Άγιο Αθανάσιο και Χαλκηδόνα.
Την πεποίθησή του ότι ο χειμώνας του 2018 θα βρει πολλούς να απολαμβάνουν το αγαθό του φυσικού αερίου, εξέφρασε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης. Όπως τόνισε, ο δήμος του μαζί με το δήμο Λαγκαδά είναι από τους πρωτοπόρους, είναι ante portas προκειμένου οι κάτοικοί τους να απολαύσουν το αγαθό αυτό. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ενιαία τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Είπε τέλος ότι μια παρατήρηση που έκανα ο ίδιος όσο και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του, είναι να υπάρξει η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης δημοτικών οικοπέδων στις διαχειριστικές αρχές με τη λογική της κοινής ωφέλειας, άρα να είναι πολύ πιο εύκολη η παραχώρηση αυτή.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: