μουσικα νεα

[μουσικα νεα][bsummary]

διαφορα αρθρα

[διαφορα αρθρα][bsummary]

αθλητικα

[αθλητικα][bsummary]

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Βιασμοί, μαστιγώματα και απειλές για αποκοπή γεννητικών οργάνων


Τον τρόπο με τον οποίον βασανίζονταν Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και λεπτομέρειες από τον τρόπο δράσης των Βρετανών φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Metro του Λονδίνου, η οποία παρακολουθεί τη σχετική δίκη που διεξάγεται στην αγγλική πρωτεύουσα.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει εδώ και καιρό την αγωγή 34 αγωνιστών της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, για εκείνους είχε έρθει μια πρώτη νίκη, όταν ο δικαστής έκρινε πως η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί με βάση το βρετανικό και όχι το κυπριακό δίκαιο, το οποίο είναι πιο αυστηρό ως προς την παραγραφή αδικημάτων λόγω παρέλευσης χρόνου.

Το δημοσίευμα της Metro, το οποίο αναμεταδίδει η εφημερίδα της Μεγαλονήσου «Φιλελεύθερος», αναφέρει ως καταγγελλόμενες πρακτικές βασανιστηρίων τις εξής: το βιασμό μίας νεαρής φοιτήτριας, γρονθοκοπήματα, κλωτσιές, μαστιγώματα και απειλές για αποκοπή γεννητικών οργάνων, βίαιη τοποθέτηση ενός μεταλλικού κουβά στο κεφάλι του θύματος και χτύπημα του με σφυρί, σβήσιμο αναμμένων τσιγάρων στον πρωκτό του θύματος, εικονικούς πνιγμούς, στέρηση ύπνου, βίαιη κατάποση αλατιού, σφίξιμο ενός «σιδερένιου στέμματος» γύρω από το κεφάλι του βασανιζόμενου μέχρι να τρέξει αίμα από τα αυτιά και τα μάτια του, ξυλοδαρμούς που σε μία περίπτωση οδήγησαν σε απώλεια νεφρού, εικονικές εκτελέσεις και τοποθέτηση ενός βασανιζόμενου σε φέρετρο ως απειλή.

Επίσης, η λονδρέζικη εφημερίδα αποκαλύπτει την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Άμυνας, Μαρκ Λάνκαστερ, στον κυπριακής καταγωγής βουλευτή, Πάμπο Χαραλάμπους, ο οποίος είχε ζητήσει γρήγορη διευθέτηση της υπόθεσης για λογαριασμό Κύπριου κατοίκου της περιφέρειάς του στο βόρειο Λονδίνο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

«Η κυβέρνηση θεωρεί τα βασανιστήρια μία αποτρόπαιη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με συνέπεια και χωρίς επιφυλάξεις καταδικάζει τέτοιες πρακτικές», ήταν η απάντηση του Βρετανού υφυπουργού.

«Υφίσταται απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων στο διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να δικαιολογούνται υπό οποιαδήποτε συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα του πολέμου και των έκτακτων καταστάσεων», ανέφερε στη συνέχεια.
Πρόσθεσε ότι, εάν και είναι ενήμερος για τις καταγγελίες σε βάρος των Βρετανών στρατιωτών την περίοδο 1955-59, δεν είναι σε θέση να συζητήσει μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του ψηφοφόρου του κ. Χαραλάμπους, καθώς «η εκδίκαση είναι σε εξέλιξη».

Όπως αναφέρει το κυπριακό Μέσο, η επόμενη προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση είναι τον Οκτώβριο.

Οι Κύπριοι αγωνιστές επιδιώκουν να λάβουν αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως συνέβη στην περίπτωση 5.000 και πλέον εναγόντων από την Κένυα, που είχαν καταγγείλει βασανιστήρια από τις βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις, κατά την εξέγερση των Μάο-Μάο τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Ο νομικός εκπρόσωπος των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Κέβιν Κονρόι, δήλωσε ότι οι πελάτες του, όλοι πάνω των 80 ετών, αγωνίζονται για την αναγνώριση των βασανιστηρίων που υπέστησαν. «Πολλοί υποφέρουν ακόμα καθημερινά από τα φυσικά και ψυχολογικά τραύματα που υπέστησαν τότε. Τρεις από τους ενάγοντες έχουν πεθάνει κατά τη διαδικασία, ενώ άλλοι δεν μπορούν πλέον να ενεργήσουν μόνοι. Θα πιέσουμε τώρα να φέρουμε το ζήτημα σε πλήρη δίκη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνης στους πελάτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: